آی پی ال (IPL) مخفف “نور پالس شدید” است یک فناوری مبتنی بر پالسهای نوری است که برای درمان بیماریهای مختلف پوستی کاربرد دارد. علیرغم تصور عمومی که این فناوری را به عنوان یک دستگاه لیزر IPL میشناسند، باید بگوییم که این تکنولوژی مبتنی بر لیزر نیست. فناوری IPL برای درمان آکنه، روزاسه (بیماری مزمن پوستی است)، هایپرپیگمانتاسیون، ضایعههای عروقی پوستی و رفع موهای زائد کاربرد دارند.
دستگاه آی پی ال (IPL) چیست؟
سیستمهای IPL (نور پالسی شدید) دستگاههای مبتنی بر نور هستند که اثرات دستگاه لیزر را دارند، اگرچه از نظر فنی فناوری مبتنی بر لیزر نیستند. این سیستم برای درمانهای مختلف زیبایی از جمله رفع موهای زائد استفاده میشوند. البته، قدرت و دوام نتایج دستگاههای IPL نسبت به دستگاه لیزرها کمتر است.
دستگاههای IPL با طیف گستردهای از طول موجها از ۴۰۰ تا ۱۲۰۰ نانومتر کار میکنند. با استفاده از فیلترهای خاصی که در جلوی دستگاه قرار میگیرد، پزشک میتواند طیف نوری مناسب را برای هدف قرار دادن و درمان موهای زائد انتخاب کند. انرژی نور توسط رنگدانه موجود در فولیکولهای مو جذب شده و منجر به تخریب آنها و در نتیجه کاهش رشد مو میشود.
در دستگاههای IPL از سیستمهای نور پالس شدید به عنوان فناوری استفاده شده است. این دستگاهها معمولا از لامپهای فلاش زنون تشکیل شدهاند که نور غیر منسجمی با طولموجهای چندگانه ساطع میکنند. نور شدید تولید شده توسط دستگاههای IPL در درجه اول لایههای عمیقتر پوست (درم) را به جای لایه سطحی (اپیدرم) هدف قرار میدهد. این نور به داخل درم نفوذ میکند و پاسخ احیا کننده را از درون ایجاد میکند. طول موج های مختلف استفاده شده توسط دستگاههای IPL اثرات متفاوتی بر ساختارهای مختلف پوست دارند و امکان درمان ضایعات پوستی مختلف را فراهم میکنند.
برای مثال، طول موجهای خاص ضایعات رنگدانهای مانند لکههای پیری یا کک و مک را هدف قرار میدهند، در حالی که برخی دیگر برای رفع ضایعات عروقی مانند وریدهای عنکبوتی یا روزاسه استفاده شوند. توجه به این نکته مهم است که درمانهای IPL باید توسط متخصصان آموزش دیده انجام شود، زیرا انتخاب طول موج، شدت و مدت قرار گرفتن در معرض باید به دقت کالیبره شود تا از ایمنی و اثربخشی اطمینان حاصل شود. همچنین، انتخاب بین IPL و لیزر موهای زائد باید بر اساس نیازهای فردی، نوع پوست و توصیه متخصص باشد.
بیشتر بخوانید: دستگاه لیزر الکساندرایت کندلا
۱۷ کاربرد مهم آی پی ال (IPL)
۱. جوانسازی پوست: IPL میتواند بافت، رنگ و ظاهر کلی پوست را با تحریک تولید کلاژن و کاهش علائم پیری، مانند خطوط ریز و چین و چروک، بهبود ببخشد.
۲. درمان لکههای پوستی: IPL میتواند نواحی پرپیگمانتاسیون از جمله لکههای خورشیدی، لکههای ناشی از افزایش سن و کک و مک را روشن کند و در نتیجه رنگ پوست یکنواخت شود.
۳. درمان آکنه و جوش: IPL میتواند با اثرگذاری بر باکتریهای به وجود آورنده آکنه، موجب کاهش و برطرف شدن جوشهای آکنه گردد.
۴. درمان اسکارهای جراحی، سوختگیها و زخمها: IPL میتواند با تحریک تولید کلاژن و بهبود بافت و ظاهر کلی پوست به روند بهبود اسکارها، سوختگیها و زخمها کمک کند.
۵. درمان لکههای خورشیدی (ملاسما): IPL میتواند در روشن شدن و کاهش ظاهر ملاسما که لکههای قهوهای رنگی هستند (اغلب در اثر قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا تغییرات هورمونی ایجاد میشوند) موثر باشد.
۶. درمان آفتاب سوختگی: IPL میتواند با کاهش التهاب و ترمیم پوست، باعث تسکین و بهبود در موارد آفتاب سوختگی خفیف تا متوسط شود.
۷. کاهش چین و چروک: IPL میتواند با تحریک تولید کلاژن و سفت کردن پوست، به کاهش چین و چروک های ناشی از افزایش سن کمک کند.
۸. درمان لکههای پیری: IPL میتواند لکههای پیری را که به عنوان لکههای کبدی یا لنتیژینهای خورشیدی نیز شناخته میشود، هدف قرار داده و روشن کند و در نتیجه رنگ پوست یکدستتر شود.
بیشتر بخوانید: لیزر خط باسن با دستگاه دایود
۹. درمان منافذ باز پوست: IPL میتواند با تحریک تولید کلاژن و بهبود بافت پوست، منافذ بزرگ شده را به حداقل برساند.
۱۰. درمان پوست چرب با منافذ باز: IPL میتواند تولید چربی را تنظیم کرده و منافذ باز مرتبط با پوست چرب را کاهش دهد.
۱۱. درمان روزاسه: IPL میتواند تا حد زیادی قرمزی و برافروختگی مرتبط با روزاسه (بیماری مزمن پوستی) را کاهش دهد.
۱۲. از بین بردن خالها و کک و مکها: IPL میتواند انواع خاصی از لکها و کک و مکها را بسته به ویژگی های آنها روشن یا از بین ببرد.
۱۳. درمان ضایعات عروقی سطحی: از IPL میتوان برای درمان رگهای خونی سطحی مانند وریدهای عنکبوتی استفاده کرد.
۱۴. بازسازی پوست خشک و مرده: IPL میتواند باعث افزایش گردش سلولی پوست شود و به بازسازی پوست خشک و کدر کمک کند و در نتیجه پوستی جوانتر و درخشانتر داشت.
۱۵. از بین بردن چین و چروک: IPL میتواند در برطرف کردن چین و چروکها موثر باشد. البته برای درمان چین و چروکهای عمیق بهتر است از دیگر روشهای درمانی مانند پر کنندههای پوست استفاده کرد.
۱۶. درمان وریدهای واریسی: IPL میتواند در کاهش ظاهر رگهای واریسی کوچک کمک کند، اما موارد بزرگتر نیاز به درمان جایگزین دارد.
۱۷. از بین بردن موهای زائد: از IPL میتوان برای از بین بردن موهای زائد استفاده کرد که منجر به کاهش رشد مو میشود.
مدت زمان درمان با دستگاه آی پی ال (IPL) چقدر است؟
نواحی کوچکتر، مانند صورت یا زیر بغل، حدود ۱۵ تا ۳۰ دقیقه و نواحی بزرگتر مانند پاها یا پشت ۴۵ دقیقه تا یک ساعت نیاز به زمان دارند.
تعداد جلسات درمانی با آی پی ال (IPL) چقدر است؟
تعداد جلسات درمانی IPL به عوامل مختلفی از جمله وضعیت خاص تحت درمان و پاسخ فردی بستگی دارد. رفع موهای زائد، نیاز به ۶ تا ۸ جلسه با فاصله چند هفته از یکدیگر دارد. برای شرایط دیگر مانند جوانسازی، برطرف کردن ضایعههای عروقی، ۳ تا ۶ جلسه درمانی نیاز است.
عوارض جانبی آی پی ال (IPL)
مانند هر عمل زیبایی، آی پی ال (IPL) میتواند عوارض جانبی بالقوهای داشته باشد. عوارض میتواند شامل قرمزی موقت و تورم خفیف در طول یا بعد از درمان باشد. این اثرات معمولا در عرض چند ساعت تا چند روز از بین میروند.
بیشتر بخوانید: انواع دستگاه لیزر موهای زائد
ملاحظات و موارد منع مصرف آی پی ال (IPL)
در حالی که EPL به طور کلی برای بسیاری از افراد ایمن و مناسب است، ملاحظات و موارد منع مصرف خاصی وجود دارد که باید از آنها آگاه بود. برای افراد مبتلا به بیماریهای پوستی خاص، عفونتهای پوستی یا کسانی که باردار یا شیرده هستند، مناسب نیست.
نتیجهگیری
آی پی ال (IPL) فناوریایی است که در درمان انواع مشکلات پوستی مانند از بین بردن موهای زائد، کاهش لکه های پوستی، جوانسازی، درمان وریدهای واریسی، درمان منافذ باز پوست، از بین بردن خالها و کک و مکها، درمان ضایعات عروقی سطحی و… کاربرد دارد.
۰ Comments